Page 29 - HOVORY S BOHEM - S TEBOU LÁSKO KVETE LÁSKA KOLEM NÁS
P. 29
auta mimo lidská obydlí a nebudou tvořit nekonečné kolony. Každý problém je třeba
vidět ze všech stran a zvolit nejmenší možné zlo. Dodnes mi zůstaly některé návyky,
které se snažím přenést na své okolí: neodhazovat nikde odpadky, ani na místech, kde
mě nikdo nevidí, třídit domácí odpad na papír, plasty, sklo, kovy a ostatní, přitom
využívat popelnice a nádoby na konkrétní druh, pokud je to možné. Ne ve všech
městech a obcích jsou nádoby na tříděný odpad umístěny. Nakupuji potraviny, které
nejsou zbytečně zabaleny do jednotlivých plastových či kovových obalů, lahve od
balených vod před vyhozením do odpadu zmačkám tak, aby nezabíraly tolik místa.
Tady si vzpomínám na pořad v televizi, kde zpěvák Jiří Korn ukazoval příruční lis na
plastové lahve. Velice se mi toto důmyslné zařízení líbilo, protože účinněji zmenšilo
objem lahve než metoda šlapání nohou.
Celý tvůj dosavadní hmotný život tě pozoruji a potvrzuji, že vše, co říkáš, je pravda.
S ekologií souvisí i zemědělství a výroba potravin. Jaký máš názor na tuto problematiku?
Opět téma, ke kterému se budeme neustále vracet, protože je klíčem k prodlužování
lidského věku, zlepšení zdraví a vitality. V dobách mého dětství a mládí jsem žila
v Československé socialistické republice, státu s komunistickým režimem. Ve škole nás
učili, že spojováním malých políček soukromých zemědělců, kterým se hanlivě říkalo
kulaci, združstevňováním jejich majetku, rozuměj zabavením, vzniknou velké širé rodné
lány, které okem nepřehlédneš a na nich poroste zlaté obilí, které bude lepší, větší a
kvalitnější. Nikomu nevadilo, že začaly mizet remízky a hájky se stromy a keři, které
sloužily jako útočiště pro ptactvo a zvěř, navíc zpevňovaly půdu svými kořeny a tak
zabraňovaly její erozi a odplavování, kromě toho bránily větru, aby za sucha úrodnou
vrchní vrstvu odvál a rozmetal kilometry daleko. V poválečných letech začali zemědělci
nahrazovat přírodní hnojiva hnojivy chemickými, používat chemické postřiky proti
škůdcům a nemocem plodin. Tyto chemické látky zůstávají v zemědělských plodinách i
během zpracování a aby jich náhodou nebylo málo, při výrobě potravin lidé přidají
další, např. konzervační látky, aby byly potraviny poživatelné i za dlouhou dobu a
výrobci a obchodníci více vydělávali a nepřicházeli o peníze. Umělé aromatické látky,
dnes častěji užívané pod názvem přírodně identické, mají zvýraznit přirozenou chuť
potravin, přičemž často dochází k paradoxu, že jídlo pak chutná jinak, než má,
v některých případech je až nechutné. Barviva lákají kupujícího jako toreador býka:
pojď ke mně, vezmi si mě…..
Toto přirovnání se ti povedlo. Vypadá to, že si děláme legraci, ale přitom jde o
vážnou věc. Konzumování kontaminovaných potravin během posledních 50ti let si už vybírá
krutou daň. Jak se snažíš chránit své zdraví a zdraví nejbližších, jaké nakupuješ potraviny?
Za komunistů nebyl výběr potravin takový jako v období budování tržního
hospodářství. Navíc nás vláda prostřednictvím médií ujišťovala, že všechny potraviny
jsou pod přísnou kontrolou a jsou zdravotně nezávadné. Tehdy jsem těmto informacím
věřila, protože jiné se díky cenzuře ke mně nedostaly. Teprve po roce 1989 jsem měla
možnost číst o škodlivosti některých potravin, změnil se můj vztah k jídlu, zvláště jeho
kvalitě a skladbě. Snažila jsem se a čím dál více se snažím nakupovat pokud možno
zdravé, nekontaminované potraviny, přestože jsou i několikrát dražší než ty „běžné“.
Čtu na etiketách složení a datum výroby a doporučené spotřeby, výrobky, které
nestačím zkonzumovat včas, raději bez milosti vyhodím. Navštěvuji různé
specializované obchody se zdravou výživou, kde prodávají i biopotraviny a produkty
ekologického zemědělství. Jedním z našich cílů je i rozmnožit síť takových prodejen,
sortiment zdravých potravin a postupně dosáhnout omezení až zastavení výroby
chemicky obohacených potravin na celém světě.